Cum sa alegi platforma de eCommerce ca sa vinzi (partea I)

Ai ajuns la pasul in care vrei sa incepi efectiv sa vinzi online. Poate ca ai deja un business offline pe care vrei sa-l digitalizezi, sau poate chiar ai deja magazin online, insa care nu da rezultate. Alegerea platformei de eCommerce este urmatoarea piatra de hotar in drumul tau catre lansare.

In prima parte a acestui articol vom vorbi despre platformele de eCommerce, ce avantaje si dezavantaje au si cum sa o alegi pe cea care este potrivita pentru afacerea ta.

platforma de eCommerce
Sursa foto: eCommerceChamp.com

Eu cred ca toti avem tendinta sa ne preocupam mereu sa alegem “ce este mai bun”. Cautam pe internet informatii, ne intrebam cunoscutii, petrecem ore in sir ca sa ne dam seama care este cea mai buna platforma de eCommerce de pe piata. Si apoi incercam sa luam o decizie. 

Dilema fiecarui antreprenor

Sa ne inchipuim conversatia ce are loc in mintea cuiva care cauta the best in cazul platformelor de eCommerce:

“As merge cu Shopify, este cea mai cunoscuta. Am citit ca 30% din afacerile eCommerce din lume sunt pe platforma asta.

Of, dar Shopify nu permite sa personalizez magazinul meu asa cum mi-as dori… 

Poate mai bine merg cu WooCommerce, daca tot am site-ul in WordPress. Si asa pot sa il personalizez mai aproape de ce am eu nevoie.

Hmm, da, dar trebuie sa gasesc solutii pentru securitate cibernetica daca iau WooCommerce, imi trebuie un specialist pentru asta! Plus ca o sa-mi creasca costurile de hosting, trebuie sa vad cat o sa ma coste in total.

Daca totusi o sa coste mai mult, nu mai bine imi fac eu propria mea platforma de eCommerce? Strict cu ce am eu nevoie, sa arate asa cum imi imaginez, sa fie clara si usor de folosit. Ar fi ideal! Oare o sa am buget pentru asa ceva?”

Sursa foto: Pixabay

Acest ping-pong din mintea unui antreprenor nu are o solutie universala, o reteta prin care platforma de eCommerce perfecta va aparea si va fi ideala din toate punctele de vedere. Mai important decat sa petreci acest timp cautand the best ar fi sa te gandesti ce platforma de eCommerce este mai potrivita pentru nevoile afacerii tale. Cu alte cuvinte, nu exista platforma perfecta, exista platforma potrivita pentru afacerea ta asa cum este ea in prezent.

Despre asta vom vorbi mai departe in acest articol, despre cum sa iti alegi platforma de eCommerce care se potriveste cu afacerea ta. Pentru asta iti voi povesti, pe rand, despre cele 3 mari tipuri de platforme, cu avantajele si dezavantajele lor, apoi iti voi da cateva exemple. La final, iti propun un exercitiu pe care sa-l faci ca sa iti oferi singur raspunsul la intrebarea: “Ce platforma sa aleg pentru afacerea mea eCommerce?”.

Categoriile de platforme eCommerce

Platformele de eCommerce se pot imparti in 3 categorii:

  1. SaaS (Software as a Service)
  2. Open-source
  3. Custom

Sa le luam pe rand.

1. Platformele de eCommerce de tip SaaS

Software as a Service (SaaS) in termeni foarte simpli inseamna o platforma pentru care tu platesti un abonament lunar ca sa ai acces la ea. Nu e a ta, nu o poti imbunatati tu si nu ai control asupra setarilor sale. Tu primesti acces la o bucatica din ea, pe care o personalizezi pe nevoile tale, dar conform regulilor si limitarilor platformei.

E ca si cum te-ai muta in chirie intr-o casa noua complet mobilata de catre proprietar. Poti sa o decorezi, sa iti pui obiectele tale si sa locuiesti acolo linistit, dar nu poti sa spargi peretii, sa zugravesti, nici macar nu poti sa schimbi mobila sau pozitia acestei mobile in casa.

Sursa foto: IPIX Technologies

Avantajele acestui tip de platforma:

  • Configurare si implementare rapida – magazinul tau online poate fi gata in cateva ore
  • Costuri reduse si previzibile – stii exact cat te costa si ce primesti
  • Nu necesita servicii de gazduire 
  • Actualizari permanente ale platformei – dezvoltatorii fac update-uri si modificari in mod constant
  • Suport clienti – daca ai o problema tehnica sau ceva nu merge la magazinul tau online, exista o echipa de customer support care te va ajuta

Dezavantajele platformelor SaaS:

  • Nu ai control asupra platformei, aceasta nu iti apartine
  • Personalizarea magazinului este limitata la capacitatile tehnice ale platformei
  • Anumite actualizari ale platformei pot fi dezavantajoase pentru magazinul tau, pot de exemplu reduce viteza de incarcare, genera probleme de afisare etc. 

Cea mai cunoscuta platforma din aceasta categorie este, desigur, Shopify. Mai sunt si altele foarte cunoscute, precum Gomag si Salesforce Commerce Cloud.

Sursa foto: Shopify

As vrea acum sa-ti dau un exemplu al unui client de al meu care a ales o astfel de platforma. Modelul lui de business era sa importe produse cosmetice din Coreea de Sud. El avea un portofoliu de produse standard, cu specificatii clare, cumparate la bucata de catre clienti. A ales sa mearga cu Gomag pentru a-si seta magazinul online cat mai repede si mai eficient, fara mari batai de cap. Formula simpla a magazinului sau s-a potrivit cu acest tip de platforma, fiindca complexitatea portofoliului lui era redusa, iar prioritatea lui era sa vanda rapid produse standardizate. Pentru el a fost cea mai buna solutie, cu care si-a lansat magazinul in mai putin de o zi.

Despre al doilea tip de platforme, cele de tip Open Source, si despre al treilea tip, cele de tip Custom, cat si despre ce poti sa faci practic pentru a-ti alege platforma pentru magazinul tau online, o sa continuam intr-un articol saptamana viitoare.

Pana atunci, te invit vineri, pe 26 noiembrie, sa participi la un webinar GRATUIT unde o sa descoperi raspunsuri la intrebari pe care nici macar nu ti le-ai pus despre afacerea ta eCommerce! Te poti inscrie aici: https://ecommasters.ro/webinar-gratuit-qa/

Webinarul va fi transmis si live pe Facebook, pe pagina eComMasters.

Scrie-mi aici in comentarii ce intrebari ai despre platformele de eCommerce. Si nu uita sa te abonezi la newsletter ca sa primesti toate aceste informatii inaintea celorlalti. 

174 thoughts on “Cum sa alegi platforma de eCommerce ca sa vinzi (partea I)”

  1. Pingback: Platforma de eCommerce - metoda practica pentru a alege cea mai buna varianta - eComMasters

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *